Frans madammeke in Olargues

Dit goedlachse madammeke (al blijkt dat niet meteen uit de foto) woont al heel haar leven, iets meer dan 80 jaar, in Olargues, een van de “plus beaux villages de France” zoals te lezen valt onder het plaatsnaambord wanneer je het stadje binnenrijdt.

Er zijn blijkbaar heel wat sympathieke Belgen die daar in de omgeving een huis hebben gekocht en die houden vooral van de wijn, weet ze te vertellen, waarop ze me prompt een glas aanbiedt. Uit een kastje, een beetje uit het zicht naast de toonbank, haalt ze trots een fles grenache tevoorschijn, van lokale makelij. Ik proef met plezier. Très bon! De oplage is zo beperkt dat ze het alleen nog aan de habitués uit het dorp verkoopt. “Vin” staat dus niet vermeld op haar bord langs de weg, enkel “cerises”.

Voor die kersen kwam ik dus, maar die bleken uitverkocht. Pêches had ze gelukkig nog wel. Ze wou me er zomaar een heel karton van meegeven. Na de “kofferruimte” van m’n fietstassen getoond te hebben, heb ik er dan een stuk of vijf gekocht, bio uiteraard, diezelfde ochtend nog geplukt, lekker zoet. Let vooral op de weegschaal die al even lang meegaat als zijzelf. Elk jaar moet ze ocharme helemaal naar Béziers om die gewichtjes te laten ijken.

Andere artikels