Overnachten via “Warm Showers”

Wederzijdse gastvrijheid

Warm Showers is een wereldwijde online community voor fietstrekkers. Door je in te schrijven op de site kan je andere leden contacteren met de vraag om gehost te worden tijdens je fietstrektocht. Het hele systeem is gebaseerd op wederzijdse gastvrijheid. Er komt geen geld aan te pas. Vergelijk het met couchsurfing maar dan specifiek voor fietsers.

Jezelf inschrijven betekent dus ook dat je je engageert om zelf in de mate van het mogelijke anderen te ontvangen bij jou thuis. Uiteraard bied je aan wat je kunt. Dit kan een eenvoudige kampeerplek zijn in de tuin, een logeerkamer, of een zetelbed, eventueel met avondeten en ontbijt, en natuurlijk een warme douche.

Mooie ervaringen

Op een bloedhete dag aankomen op je gastadres en daar meteen het voorstel krijgen om (met de auto, oef) even naar het plaatselijke meertje te rijden om een verfrissende duik te nemen, zalig! Een professionele reparatie van een gebroken kettingkast, fantastisch! Proeven van zelfgemaakte quiches, confituren en zelfs kazen, zo lekker! Interessante gesprekken soms ook met nog andere Warm Showers-gasten op hetzelfde adres, altijd gezellig.

Kortom, persoonlijk heb ik al heel wat geweldige ontmoetingen gehad via Warm Showers, zowel als host als gast. Zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan ’s avonds een lekkere maaltijd te delen en kennis te maken met andere fietstrekkers van over heel de wereld. Je leert altijd wel iets bij: advies m.b.t. de beste fietsroutes in de buurt, materiaaltips, een lekker recept, andere talen, gewoontes en culturen, etc.

Veel (inactieve) leden

Het ledenaantal stijgt de laatste jaren erg sterk. In Frankrijk alleen al zijn er meer dan 12.000 leden. Helaas zitten hier wel hoe langer hoe meer inactieve accounts tussen van mensen die niet (meer) reageren en hun account niet offline hebben gehaald. Om vruchteloze contactpogingen te vermijden loont het dus wel de moeite om, naast de informatie op het profiel zelf, even te kijken naar het percentage berichten dat iemand beantwoord heeft in het afgelopen jaar alvorens zelf contact op te nemen.

Meerdere gastadressen tegelijkertijd contacteren wordt ook gedaan. Als je op die manier een host vindt, wees dan wel zo vriendelijk om de anderen die je gecontacteerd hebt (of toch zeker zij die gereageerd hebben) op de hoogte te brengen van het feit dat zij je niet hoeven te verwachten.

Bezoek de website: warmshowers.org.

Andere artikels