Leve de “voies vertes”

Een voie verte is een weg die volledig voorbehouden is voor fietsers en voetgangers (dit houdt ook inlineskaters en rolstoelgebruikers in). Gemotoriseerd verkeer is er niet toegestaan.

Je vindt deze geweldige fietspaden meestal langs kanalen, rivieren of langs de kust. Er zijn ook heel wat voies vertes die over een oude spoorlijn werden aangelegd. Bijgevolg zit er zelden veel hoogteverschil in deze paden. Dat maakt het fietsen uiteraard gemakkelijk. Vaak bestaat de ondergrond uit asfalt of fijne gravel maar soms kan het ook iets ruwer zijn waardoor het niet altijd geschikt is voor racefietsen.

Voies vertes zijn dus ideaal voor fietsuitstappen met het hele gezin. Bovendien wordt daar waar een voie verte in contact komt met een gewone weg steeds een fysieke afscheiding voorzien om de veiligheid te verhogen.

Er liggen al duizenden kilometers voie verte in Frankrijk en men is nog volop bezig om het netwerk uit te breiden. Het is duidelijk een succes. Met name in Aquitanië, Bretagne, Bourgogne en langs de Loire nemen ze het voortouw.

Op voiesvertes.com vind je een overzichtskaart van de voies vertes in Frankrijk.

Andere artikels